Zbyszek Szczerbiński urodził się 12 kwietnia 1967 roku w Rudzie Śląskiej. Do gry na perkusji namówił go brat, z którym przez pierwsze lata muzykował. Jego pierwszym większym zespołem był zespół BIG TU TU - laureat "Mokotowskiej Jesieni Muzycznej" oraz "Złotej Dziesiątki OMPP" we Wrocławiu.
W 1988 roku zaczął grę z zespołem Gang Olsena, którego był jednym z założycieli. Z zespołem tym zaczął stawać się sławny, występowali na różnych wielkich festiwalach m.in. Rawa Blues, Jarocin w którym grupa została laureatem w 1990 roku, oraz pierwsze nagrania studyjne które zaowocowały wydaniem płyty.
W 1992 roku Dżem zaproponował mu grę na perkusji w zespole, w miejsce Jerzego Piotrowskiego. Przez dwa lata był perkusistą Dżemu i Gangu Olsena.
Współpracowanie z Dżemem otworzyło mu perspektywę profesjonalnej kariery, nagrywania wielu płyt, granie mnóstwa koncertów (ponad 100 rocznie), niektóre koncerty były niekwestionowanymi występami w Polsce np. koncert w operze z czego powstała płyta Dżem w Operze i Dżem w Operze 2 oraz występy przed zespołami takimi jak The Rolling Stones i ZZ Top.
Sprzęt Zbyszka:
Obecnie Zbyszek gra na perkusji Mapex Saturn w kolorze Galaxy Blue.
Konfiguracja:
BD: 22x18",
TT: 10x8",
TT: 12x9",
FT: 14x14",
FT: 16x16",
SD: 14x6,5"
Blachy Sabian:
- AA DRY RIDE 21"
- HHX X-CELERATOR HATS 15"
- AA MEDIUM CRASH 17", 18"
- AAX STUDIO CRASH 15"