Najsłabsze ogniwo - poszczególne utwory
Re: Najsłabsze ogniwo - poszczególne utwory
Nie patrz tak na mnie
stinger pisze:Muza
Runda IV
Koniecznie
Partyzant
Bujam się
To wszystko co mam
Do przodu
Za to, że żyje
Leci muza
Nie patrz tak na mnie
Strach
No to mam dylemat, bo w zasadzie z każdym z tych utworów mam jakieś wspomnienie, część z nich słyszałam premierowo, inne cenie za tekst ... waham się pomiędzy "To wszystko, co mam" a "Bujam się" - ostatni za to że muzyka nie przystaje do słów i wyszedł z tego pastisz - zatem "Bujam się"
Leci muza
"Dlaczego chowacie pod klosz
wartości, wartości tego świata..."
wartości, wartości tego świata..."
Koniecznie
Długo się zastanawiałem nad kolejnym typowaniem...Jednak podjąłem decyzję,i swój głos oddaję na "Leci Muza" Małe uzasadnienie:muzycznie utwór ten jest najciekawszym fragmentem "Muzy",i jak najbardziej udanym debiutem kompozytorskim Jasia.Uszy się "śmieją"gdy słyszą partię solowe Jurka i Adasia
Jednak mam wiele wątpliwości do tekstu.Ktoś na forum powiedział,że tekst się "nie klei" do muzyki.Po części się zgadzam,jednak dodam,że tekst nie pasuję do konwencji tekstowej Dżemu-która tak ma bogatą "paletę barw"...I uciekanie się do postaci mitologicznych było potrzebne? Czym się Maciej inspirował pisząc "Muzę"? Przyznam,że tekst nie jest zły ale zamiast wykorzystać go do Dżemu,idealnie by pasował do musicalu,lub spektaklu dla dzieci?A może właśnie Maćka zainspirowało do napisania tekstu,właśnie wspólne oglądanie bajek z dziećmi?Ciekawy eksperyment twórczy,ale moim zdaniem nie udany.

"(...) skąd mamy wiedzieć, że nie jesteśmy bohaterami dzieła jakiegoś pisarza, przelotną myślą kogoś nudzącego się w autobusie albo źdźbłem w oku Boga, źdźbłem, od którego w tym oku pojawiły się łzy?" Stephen King
- mala_aleja_roz
Hym, widac Leci Muza to tak się jakimś niepowodzeniem cieszy. A to fajny kawałek jest, podoba mi się jego budowa, wszystko gra tak jak trzeba. Mój głos oddam na Koniecznie
- mkielbas
- Kontaktowanie:
A ja ponownie zaglosuje na Strach... 

Koniecznie